Archiwum
O autorze
Ostatnie wpisy
środa, 17 czerwca 2009

Narzędzia. :

  • Brzytwy.
  • Nożyczki Fryzjerskie.
  • Grzebienie.
  • Żelazka do ondulacji.

Narzędzia pomocnicze. :

  • Reczna maszynka do strzyzenia włosów.

Przybory. :

  • Pedzle do golenia.
  • Pedzle do farbowania i rozjasniania.
  • Mydelniczki.
  • Szczotki.
  • Puderniczki fryzjerskie.
  • Szpilki
  • Wałeczki fryzjerskie
  • Klipsy
  • Miseczki do farbowania.

Aparaty. :

  • Aparat do sterylizacji narzedzi i przyborów.
  • Aparaty do suszenia
  • Aparat do nawilzenia włosów
  • Lampy
  • Komputer

Bielizna. :

  • Fartuchy
  • Podwłosniki
  • Serwetki
  • Reczniki

 

Przy strzyżeniu fryzjer powinien uwzględnic kształt głowy i dostosowac swą prace do zaplanowanej linii fryzury.
Przed przystapieniem do strzyzenia nalezy zabezpieczyc ubranie klienta przez nałożenie kołnierzyka z papieru oraz podwłosnika.

Fryzjer powinien zwrócic szczegolna uwage na :

  • Jakos i stan włosów. ich czystosc, porowatosc i elastycznosc.
  • Kierunki porastania włosów i rozmieszczenia tzw wicherków.
  • kontury naturalnego porostu oraz wady i braki
  • rozmieszczenie ewentualnych blizn i znamion oraz nieinfekcyjnych schorzen skóry jak tłuszczaki, kaszaki itp.
  • stan skóry głowy
  • kształt uszu, ich rozmiar i budowe
  • kształt i wielkosc czoła
  • budowe kosci policzkowych i twarzy
  • kształt nosa
  • typ urody i podbródka
  • kształt i rozmieszczenie oczu i brwi
  • dotychczas przeprowadzone na włosach zabiegi chemiczne i ich skutki
  • ewentualne wady przy poprzednim, niewłasciwym strzyzeniu
  • ewentualne łysiny miejscowe lub postepujące
  • kolor włosów, szczególnie w przypadku gdy parti sa odmienne od pozostałych partii porostu
  • stopien podatnosci włosów na falowanie.
  • wskazania mody oraz zyczenia klienta.

 

Techniki strzyzen . :

 

 

 

Degażowanie(efilowanie)   sposób strzyżenia polegający na przerzedzeniu włosów na całej długości. Zmniejsza to ich objętośc, poczynając od nasady aż po same końce, za pomocą specjalnych nożyczek z ząbkami(zwanych degażówkami). Metoda zalecana w przypadku zbyt bujnej fryzury, trudnej do ułożenia.

 Piórkowanie lub pikowanie   ma na celu nadanie fryzurze lekko postrzępionego wyglądu poprzez przerzedzenie włosów w części środkowej i na końcach.

 Strzyżenie geometryczne  technika pozwala wyczarowac modne fryzury nawiązujące do lat 60. Polega na nadaniu włosom formy figur geometrycznych kwadratu, trójkąta czy koła oraz katów prostych, rozwartych lub prostych.

 Strzyżenie warstwowe   wykonuje się je na prostych włosach, na dwa sposoby. Jeden polega na tym, ze wierzchnia warstwa jest dłuższa, co daje efekt podwinięcia włosów pod spód. Można również włosy na wierzchu skracac stopniowo żeby uzyskac wrażenie puszystej fryzury.

 Cieniowanie  technika stosowana niemal przy każdym strzyżeniu. Jej zadaniem jest zdjęcie nadmiaru włosów w wybranych miejscach tak by fryzura była lżejsza i miala pożądaną formę.  Włosy cieniuje się nożyczkami, unosząc do góry pojedyncze pasami obcinając końce. Potem skraca się je do odpowiedniej długości.

 Strzępienie  to przerzedzanie włosów, zarówno krótkich jak i długich. Efektem jest powstanie charakterystycznych pazurków. Do strzępienia służą specjalne nożyczki tzw. degażówki lub brzytwa lub nóż chiński.